Nieuws

15-04-2020

 

Vandaag schijn ik mijn licht op omega 3.

Dit is vetzuur waarvan iedereen wel heeft gehoord en weet dat het van belang is. Maar waarom? Ik belicht hier een kant die direct in relatie staat tot virusbelasting.

 

Ontstekingen kennen we vooral van roodheid, zwelling, warmte en pijn. Maar wist je ook dat er vele ontstekingsreacties plaatsvinden in onze weefsels, bloedvaten? Dit noemen we laaggradige ontstekingen. Onder andere mensen met overgewicht hebben hier extra mee te maken. Ook slanke mensen kunnen door bijvoorbeeld door hoge bloedsuikerpieken veel laaggradige ontstekingen hebben. Deze zorgen voor een continue actief immuunsysteem. Veel (welvaarts)ziekten zijn een direct of indirect gevolg van laaggradige ontstekingsactiviteit.

 

Ons immuunsysteem willen we niet de hele tijd in actie hebben. Het kost namelijk ontzettend veel energie voor ons lichaam, wat ten koste gaat van de energie die nodig is voor andere belangrijke processen. Dit kan ons ook voor veel vermoeidheid zorgen.

Voldoende omega 3 is nodig om bij een ontstekingsreactie de boel weer tot rust te laten komen.

 

Specifieker gezegd, we willen hiervoor een optimale balans tussen omega 6 en omega 3 hebben.

Dit is wat meer diepgaande kost, maar ik probeer het eenvoudig en beknopt te houden ;)

Omega 3 en omega 6 zijn de voorlopers van vetachtige stoffen die ontstekingsreacties reguleren; eicosanoïden worden deze genoemd. Je hebt eicosanoïden die ontstekingsbevorderend werken en ook heb je er die ontstekingsremmend werken.

Let op: je hebt beiden nodig. Ontstekingsreacties zijn ook nodig in het lichaam. Je wilt alleen niet dat deze ‘aan’ blijven staan. Je wilt dat het systeem weer tot rust kan komen!

 

Bij ontstekingsreacties komen cytokinen vrij, dit zijn signaalstoffen van het imuunsysteem. Deze zijn nodig maar bij een zogenoemde ‘cytokinenstorm’ zijn zij zeer schadelijk! Dit kan als complicatie optreden bij bijvoorbeeld griep of coronavirus. Wanneer de patiënt zich na een aantal dagen niet beter maar juist slechter gaat voelen.

Omega 3 (DHA en EPA) is één van de spelers die helpt deze cytokinenstorm aan te pakken.

 

Wanneer de balans tussen omega 3 ten opzichte van omega 6 optimaal is kunnen de eicosanoïden die ontstekingsremmend werken de ontstekingsreactie weer tot rust laten komen. Dit zorgt ervoor dat weefels niet beschadigd raken door de ontstekingsreacties.

 

Omega 6 krijgen we vaak (ongemerkt) volop binnen. Door granen, plantaardige olie (zoals zonnebloemolie), pindakaas, zaden, noten, soja (ook in vee/visvoer!),…

Omega 3 vinden we in wilde vette vis, algen, schaal-en schelpdieren, chiazaad, hennepzaad, walnoten, lijnzaad,..

Het is dus verstandig om extra aandacht te besteden aan je omega 3 inname. Met name dierlijke bronnen voorzien ons direct van voldoende EPA en DHA, dit zijn de omega 3 vetzuren die we in ons lichaam willen! Plantaardige bronnen leveren vooral ALA en dit vraagt extra omzettingen om bij EPA en DHA te belanden. Deze omzetting vraagt de nodige gunstige omstandigheden (vitaminen, enzymen, mineralen) die niet altijd voldoende voorradig zijn.

Algen vormen hierbij een uitzondering, deze bevatten direct DHA en EPA. Algen is wat de vissen eten waardoor ze zo rijk zijn aan omega 3.

We kunnen de vissen sparen door voor algenolie te kiezen.

Als onderhoudsdosering is 1 capsule vaak voldoende. Kom je vanuit een streng veganistisch eetpatroon of heb je de afgelopen paar jaar niet 2 maal per week vette vis (niet gefrituurd of gekweekt!) gegeten dan kun je de eerste weken een dubbele dosering nemen.

 

Voor specifieker doseringsadvies en ondersteuning bij een voor jou optimaal voedingspatroon ben je natuurlijk van harte welkom in mijn praktijk.

 

 

8 april 2020

 

Vandaag tip ik op het belang van voldoende vitamine A. Dit is zo’n vitamine waar we vooral over leerden dat we deze niet tevéél binnen moesten krijgen. En dat is ook zo, zeker voor zwangere vrouwen is dat oppassen. Maar over ‘wat aan de weinige kant’ hoor je niet zoveel. Oppassen voor een teveel is goed. We willen wel een optimale hoeveelheid hebben maar moeten niet doorslaan naar de andere kant.

 

Vitamine A is onder andere van belang voor onze slijmvliezen. En die hebben we op veel plekken. Denk aan darmslijmvlies en longslijmvlies. Onze darmen vormen het hart van onze gezondheid. De slijmvliezen daarvan willen we in opperbeste staat zodat ons imuunsysteem goed functioneert.

En op dit moment staan de longen natuurlijk nogal in de schijnwerpers…

 

Verder hebben ook onze ogen, tandvlees en huid groot belang bij voldoende vitamine A.

 

Bronnen:

Lever (erg rijk eraan!)boter, (liever geen margarine/bak-en braadproducten met toegevoegde vitamine A omdat die producten zelf niet zo gunstig zijn ivm de bewerkte vetten erin)

Vis, melk, eierdooier, bladgroenten, pompoen, wortels abrikozen, …

 

De dierlijke producten vormen een directe bron van vitamine A.

De plantaardige producten bevatten carotenoïden zoals beta caroteen die omgezet kan worden in vitamine A. Beta caroteen heeft een dubbelrol want deze wordt in ons lichaam ook gebruikt als anti-oxidant en daar geeft het lichaam voorrang aan. Nog een reden om oxidatieve stress te willen voorkomen.

 

Het is een vetoplosbare vitamine die in onze lever wordt opgeslagen. Daarom is lever er zo rijk aan. 

De bovengrens voor volwassenen ligt rond de 3000 microgram per dag (oftewel 10.000 eenheden).

De ADH ligt rond de 0,7/0,9 microgram.

 

Ik zou zeggen zorg goed voor jezelf, je naasten en je slijmvliezen ;) Neem een lekker eitje komend Paasweekend! 

 

7 april 2020

 

Op elk moment in ons leven is het belangrijk zorg en aandacht te hebben voor ons immuunsysteem. Dit is het hart van onze gezondheid. Het speelt een rol in hart-en vaatziekten, reumatische aandoeningen, auto immuunziekten en nog veel meer klachten.

Nu we in deze Coronavirus crisis verkeren vragen veel mensen zich af hoe ze hun immuunsysteem positief kunnen beïnvloeden. Ik ga je de komende tijd een aantal bekende en misschien minder bekende vitaminen, kruiden en leefstijltips geven.


 

Éen van de meest bekende vitaminen die invloed heeft op ons immuunsysteem is natuurlijk vitamine C. Deze vitamine stimuleert o.a. de vorming van witte bloedcellen. In geval van longontsteking helpt vitamine C de signaalstoffen (cytokinen) af te vangen die vrijkomen en die een zogenoemde cytokinenstorm kunnen veroorzaken die erg veel schade kan toebrengen aan het lichaam. Dat kan leiden tot orgaanfalen. In deze gevallen is het van belang de vitamine C in hoge doseringen via een infuus te krijgen.


 

Vitamine C heeft nog zoveel meer functies in ons lichaam, ik wil er een paar benoemen:


 

Wist je ook dat vitanine C veel verbruikt wordt door onze bijnieren. De orgaantjes op de nieren die een grote rol spelen in stressreacties. Zo helpt vitamine C ook mee aan je stressbestendigheid.


 

Het is ook een essentiële vitamine voor aanmaak van collageen. Zo helpt het de bloedvaten gezond te houden. En ook de huid! Zo kan het ook UV schade beperken. Het is namelijk een heel krachtige anti-oxidant die schadelijke vrije radicalen helpt te neutraliseren. Zo helpt het je cellen en weefsels gezond te houden.

Vitamine C helpt ook bij de eliminatie van zware metalen zoals kwik, lood, cadmium en nikkel.

 

Er zijn nog veel meer functies maar ik heb me even beperkt tot voorgaande :)

 

In principe kun je gewoon ascorbinezuur gebruiken. Liefst met bioflavonoïden zodat de opname beter verloopt. Zorg er wel voor dat er zo min mogelijk zuurstof en licht bij komt. De vitamine is namelijk erg gevoelig voor licht en lucht.

Mocht je last van je maag/darmen hebben dan kun je een ascorbaat gebruiken, deze is niet zuur. Magnesiumascorbaat of calciumascorbaat.

Dosering preventief: 500-1000/2000mg

Bij acute griepklachten: meerdere doseringen van 500mg verdeeld over de dag, tot je stoelgang te los wordt, dat is een indicatie dat je net te hoog zit.

Bij hevige Corona symptomen wordt er in sommige Chinese ziekenhuizen gewerkt met intraneveuze (infuus) vitamine C in hoge doseringen. Dan passeeert dit het maag/darmkanaal niet.

 

Voeding rijk aan vitamine C: Groene kiwi(meer dan in sinaasappelen!), spruitjes, orgaanvlees, boerenkool, rode paprika….

 

15 januari 2020

 

"Omdat ik uitleg krijg over hoe bepaalde dingen in het lichaam werken heb ik meer motivatie om met die kennis mijn voedingspatroon aan te passen.

Sommige adviezen zijn makkelijk omdat je al alternatieven in huis hebt of weet wat je de volgende keer in de supermarkt kunt vermijden."

 

Dankbaar met de goede resultaten die in mijn praktijk worden geboekt. Zo kwam er een cliënt met de diagnose 'Prikkelbaar darmsyndroom'. Bezoeken aan huisarts en diëtist hadden deze jonge man niet verder kunnen helpen. Hij vermeed een grote groep voedingsmiddelen om de pijnen minder te laten worden.
Na 3 gesprekken én de, voor hem, juiste test behoren zijn hevige buikpijnen en bijkomende klachten tot het verleden. Hij weet wat zijn trigger is en heeft zijn eetpatroon daar op aangepast. Er hoeft minder vermeden te worden dan hij aanvankelijk dacht. Dit maakt hem weer wat flexibeler in zijn keuzes.

Loop jij ook met klachten waar je niet verder mee komt? Ik kijk graag met je mee. Je kunt gemakkelijk een afspraak met me maken via de website!

 

Wat zegt hij zelf nav de consulten: 

 

"Als de klachten voor de gesprekken 100% waren, dan zijn die nu nog maar 5-10%. Super dus.

Het heeft mij veel duidelijkheid gebracht. Ik heb erg veel geleerd over voeding en daarnaast ben ik achter de oorzaak van mijn klachten gekomen d.m.v. bloedonderzoek dat werd aangeraden."

 

 

8 oktober 2019

 

Now is the time…

 

Weet jij hoe het staat met jouw vitamine D? Heb je voldoende opgedaan deze zomer?

Voorkom een winter tekort. Vitamine D helpt je namelijk ook winterblues te voorkomen en het geeft je imuunsysteem een boost. Een goede manier dus om minder vatbaar te worden voor griep/verkoudheden.

 

Vitamine D heeft nog zoveel meer functies waaronder:

Botdichtheid, imuunsysteem, behulpzaam bij MS en reuma bij vrouwen, gezonde sterke tanden, aanmaak en stimulatie serotonine.

 

Wist je dat een huid die ingesmeerd is met zonnebrandcréme niet (genoeg) vitamine D kan aanmaken? Met de wintertijd in het vooruitzicht; we kunnen maar ongeveer 3 maanden voort met onze opgebouwde voorraad uit de zomerperiode. Dus het is erg belangrijk met genoeg vitamine D de herfst in te gaan.

 

Niet alléén uit zonlicht maar ook uit voeding kun je vitamine D halen. Dit is voor veganisten een extra uitdaging want het goed opneembare D3 komt voor in bijvoorbeeld:

-Eieren

-Zuivel

-Vette vis (zeer goede bron)

-(Biologische kippen)lever

 

Ook kun je het, in kleinere hoeveelheden, halen uit paddestoelen. Wat uiteraard wel in een plantaardig dieet in te passen is. Dat is wel de D2 vorm, die minder goed opneembaar is dan D3.

 

 

Meten is weten. Ga voor optimaal!

 

Het is belangrijk je vitamine D peil niet op minimale hoogte te hebben maar op optimale hoogte voor een optimale gezondheid.

Een bloedwaarde van minstens 80 nmol/l is optimaal.

 

Stel, je hebt een tekort en wilt het aanvullen, dan moet je wel weten hoeveel je ongeveer moet suppleren. Zodat het tekort wordt weggewerkt en je een optimale vitamine D status behoudt en niet over-suppleert.

 

Je kunt je huisarts vragen om je vitamine D te laten meten. Dat kan eenvoudig via bloedprikken en het is niet duur.

 

 

 

 

9 september 2019

 

“Zo ben ik nu eenmaal”

 

Is dit niet iets dat we vaak denken? Wat soms ook waar is maar soms ook zeker niet.

Ben jij ervan overtuigd dat het chaotische, ongeduldige, sombere, ….in jouw persoonlijkheid zitten?

We wennen aan dingen hoe ze zijn, ook aan patronen en gemoedstoestanden van onszelf.

Het lijkt er zó op dat dat echt jou is. Dit hoeft niet zo te zijn!

 

Ik heb lange tijd gedacht dat ik op een bepaalde manier in elkaar stak. Dat ik weinig concentratie had, snel opvliegend was, ongeduldig, snel gestresst, een lichte slaper etc.

Sinds ik mijn voeding goed heb aangepakt, merk ik grote verandering. Wist je dat al deze zaken ook te maken hebben met fysiologische processen?

 

Een belangrijk voorbeeld van ‘hoe jij bent’ wordt bepaald door de werking van de neurotransmitters. Dat zijn signaalstoffen tussen zenuwcellen. Zo ken je waarschijnlijk serotonine, dopamine, endorfine en er zijn bijvoorbeeld ook GABA en acethylcholine.

En dit zijn ze nog lang niet allemaal. Ben je ontspannen, kom je makkelijk in actie, voel je je overprikkeld? Hier spelen serotonine, dopamine en GABA een rol in.

 

Neurotransmitters bestaan voor het grootste deel uit eiwitten, krijg je die voldoende binnen? Er kunnen vitaminen en mineralen aan te pas komen om ze te vormen uit de binnengekomen eiwitten. Zo is er bijvoorbeeld pyridoxaal-5-fosfaat (actieve vitamine B6) nodig om uit glutamaat GABA te vormen.

 

Serotonine wordt voor het grootste deel in de darmen gevormd!

Een gezond darmklimaat, microbioom is hierbij van groot belang.

 

We hebben zelf dus meer invloed op ‘hoe we zijn’ dan je misschien denkt.

Mocht jij nu meer geordend, ontspannen of helder van geest willen zijn. Beter willen slapen. Dan kun je de stap zetten om je voeding gedegen aan te passen. Zodat er binnenkomt wat er echt nodig is, je je spijsverteringssysteem ondersteunt en niet extra belast.

En alls je hier wat hulp bij kan gebruiken sta ik natuurlijk ook voor je klaar.

 


 4 Augustus 2019

 

Een stabiele bloedsuikerspiegel is een belangrijke sleutel tot balans en rust in het systeem. Dat we daarvoor witte meelproducten en suiker moeten laten staan weten we wel. Dagelijks vele malen hoge bloedsuikerpieken zorgen op termijn voor insuline resistentie. De celreceptoren voor insuline zijn verzadigd/overbelast. We slaan buikvet op, zijn moe en ons lichaam heeft te kampen met laaggdradige ontstekingen. 

Wat kan helpen om je bloedsuiker stabiel te houden is ervoor te zorgen dat je bij elke maaltijd/snack zorgt voor eiwitten, vezels en vet erbij. (geen gewone koekjes met transvetten ;)) PFF noemen ze dat in het Engels: Protein Fiber Fat.

Met name bij je ontbijt al starten met PFF zorgt ervoor dat je geen suikerdip hebt halverwege de ochtend. In vele andere landen is het heel normaal om met 'warm eten' de dag te beginnen. Dat is voor de gemiddelde nederlander wel even wennen. Zelf ben ik momenteel bezig met het minimaliseren van mijn tussendoortjes. Voor een stabiele bloedsuiker en rust voor het spijsverteringskanaal. Om deze reden begin ik veel van mijn dagen met warme groenten en vis/vlees. Soms ook peulvruchten/paddestoelen in plaats van vlees of vis. Ik moet bekennen dat ik niet elke dag sta te springen om hieraan te beginnen. En toch, als ik eenmaal mijn eerste happen heb genomen hoor ik mezelf toch vaak zeggen "Mmm, dit is lekker"....

PFF, daarbij kun je denken aan noten, pitten, zaden. Chiazaad, versgemalen lijnzaad, kokosmeel/kokosrasp. Makkelijk toe te voegen aan bijvoorbeeld je yoghurt of havermout. Meer ideeën/tips? Als je me een berichtje stuurt via deze site kan ik samen met jou kijken wat goed bij jou past.

 


 

 

 

 

 

 

Voel Je Puur

Orthomoleculair Voedingsadvies Breda


info AT voeljepuur DOT nl