Nieuws

20-09-2022

 

 

Postbiotica

 

Heb je al weleens van postbiotica gehoord? Waarschijnlijk wel van probiotica en misschien ook van prebiotica.

 

Prebiotica zijn voedingsstoffen (onverteerbare vezels) die je dikke darmbacteriën nodig hebben om te groeien.

Probiotica zijn de bacteriën en gisten zelf.

Postbiotica zijn de stoffen die de bacteriën uitscheiden of produceren tijdens fermentatie.

Het gaat hier onder andere over enzymen en korteketen vetzuren. (zie ook mijn post van 14 sept 2021 over boterzuur)

 

De definitie van een postbioticum: een preparaat van niet-levende micro-organismen en/of hun componenten met gezondheidseffecten bij de gastheer. (Orthokennis https://www.orthokennis.nl/artikelen/postbiotica-in-opkomst)

 

Indicaties:

  • Ondersteuning immuunsysteem
  • Hooikoorts
  • Eczeem
  • Luchtweginfecties
  • Constipatie
  • Algemene gezondheid
  • Ontstekingsremmend
  • Draagt bij aan een gezonder darmmicrobioom
  • Ondersteuning darmbarriére

 

Je kunt je lichaam helpen in het proces tot postbiotica door rijk aan pre- en probiotische voedingsmiddelen te eten. Denk hierbij aan groenten, fruit en volkoren granen. En ook aan gefermenteerde voeding en dranken zoals zuurkool, miso, kimchi, kombucha.

Het kan ook worden ingezet door middel van een supplement. Één van de voordelen tov probiotica is dat deze niet koel bewaard hoeven te blijven.

 

Meer lezen/zien?  https://www.natuurdietisten.nl/postbiotica-geven-een-gezond-darmmicrobioom/ en https://www.orthokennis.nl/artikelen/postbiotica-in-opkomst

https://player.vimeo.com/video/746831183?utm_source=april-2022&utm_medium=email&utm_campaign=vitals-nieuwsbrief-nl

 

 

29-07-2022

 

ZONNEBRANDCRÈME

 

Zomer! Zon! Zalig!

Heerlijk om in de vroegere ochtendzon of juist de late namiddag lekker te zonnen. Vitamine D aanmaak is heel belangrijk en hiervoor moeten we ons niet helemaal ´dichtsmeren´. Natuurlijk willen we onze huid wél goed beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Vooral wanneer we langer in de zon zijn en op tijden dat de zon op zijn sterkst is.

Mijn zoektocht de afgelopen jaren naar een geschikte zonnebrandcréme heeft tot deze Soleo sunscreen geleid. Een natuurlijke créme die werkt, geen witte waas geeft én de huid verzorgt. Hij is wel ietsje vettig dus oppassen met je kleding ;)

Ben je dus op zoek naar een berscherming die geen nadelige side effects heeft voor je gezondheid? (Of op leuke foto's ? Een witte waas vond ik niet zó geschikt hiervoor haha)

Soleo; ik vind hem zijn prijs echt wel waard :)

 

 

06-06-2022

 

De eerste EMB testen zijn gedaan!

 

Na de opleiding om deze testen af te nemen stond ik natuurlijk te popelen om deze in de praktijk toe te passen.

Een breed scala aan parameters wordt getest, aan mij te taak om de punten aan elkaar te verbinden zodat je goed begrijpt wat de uitslag inhoud. En waar (mogelijke) oorzaken en oplossingen liggen.

 

Door de jaren heen heb ik veel bij mezelf onderzocht en gemeten via verschilende wegen. Ik de test natuurlijk ook bij mezelf gedaan en wat me opviel was hoezeer de uitslag overeenkomt met andere gedane bloedtesten(niet energetisch), meetmethodes(energetisch) en onderzoeken naar micobioom en darmzaken.

Ik stond open tov de uitslag van EMB en het heeft me ten positieve verrast! Heel veel van wat ik in de afgelopen jaren via andere wegen te weten ben gekomen was nu te zien in deze test.

 

Na het innemen van de geadviseerde supplementen kreeg ik het volgende bericht van een cliënt:

"Ik ervaar een rust zoals ik deze lang niet heb mogen ervaren! Die rust helpt me echt om dichter bij mezelf te blijven".

 

Wil jij ook meer inzicht (en dus meer grip) krijgen op je gezondheid dan is deze test een echte aanrader.

Maak gerust een afspraak met me zodat je al gauw de stappen kunt zetten die voor jou nodig zijn op weg naar meer vitaliteit en herstel.

 

06-03-2022

 

Met de EMB-bloedtest wordt jouw gezondheid zeer uitgebreid onderzocht in een laboratorium. Hierdoor krijg je een zeer uitgebreid beeld van jouw gezondheid, maar kun je ook erachter komen wat eventueel de oorzaak is van jouw klachten op basis van je bloed. Je vindt in de zeer uitgebreide uitslag (14 pagina’s) duidelijk tekorten, overschotten, blokkades en eventuele disbalans, plus een persoonlijk advies om deze waar nodig te verbeteren.

 

De EMB test bestaat uit 3 onderdelen:

-Basis hematologie (regulier)

-Morfologisch/Microscopisch (complementair) 

-Energetisch (complementair):

 

  • Vrije radicaal belasting
  • Leverbelasting
  • Darmverstoring
  • Parasiet- en schimmelbelasting (vaak dé reden van darmklachten)
  • Adrenale status (stress, bijnieren, cortisol, etc.)
  • pH balans (zuurtegraad van je lichaam)
  • B12-status
  • Vitaminenpanel (denk aan vitamine D tekort, vitamine A, etc.)
  • Mineralenpanel (denk aan magnesiumtekort of zinktekort, etc.)
  • Spoorelementenpanel (denk aan een tekort aan jodium, koper, etc.)
  • Toxische belasting (te veel gifstoffen in je lichaam)
  • Virale belasting (virus wat zorgt voor vermoeidheid bijvoorbeeld)
  • Bacteriële belasting
  • Geopatische stress (stress van WIFI, zendmasten, etc.)
  • Pancreasinsufficiëntie (alvleesklier/insulineresistentie)

 

Hoe gaat deze test in zijn werk?

De EMB bloedtest is een testmethode waarbij er door middel van één of twee vingerprikjes een beetje bloed wordt afgenomen.

Je kunt er ook voor kiezen naar een prikpuk in jouw regio te gaan voor bloedafname in de elleboogplooi.

Jouw bloed wordt vervolgens opgestuurd naar het laboratorium.

Tijdens het eerste consult houden we een korte intake en nemen we een aantal druppels bloed af via één of twee vingerprikjes (dit kan evt ook op afstand dmv videobellen). Jouw bloed wordt nog diezelfde dag nog opgestuurd naar het laboratorium.

Binnen drie tot vier weken ontvang ik de uitslag en werk dit uitgebreid voor je uit en ten slotte bespreken we de uitslag tijdens een tweede afspraak.

Je ontvangt een uitgebreid rapport met daarin de uitkomsten van de diverse testonderdelen zodat je thuis alles nog eens rustig kunt nalezen. 

Aan de hand van deze testresultaten stel ik een op maat gemaakt behandelplan op met adviezen over voeding, suppletie en lifestyle. Dit alles is dus helemaal gericht op de klachten waar jij tegenaan loopt.

Vervolgens ga jij zelf volop aan de slag. We houden nauwgezet contact om alle vorderingen te bespreken en bij te sturen daar waar nodig. Zo kun jij je doelen zo snel mogelijk behalen!

 

Speeksel EMB test

Ook met speeksel kan de EMB test ook worden gedaan. Dit is zeer geschikt voor mensen die geen (vinger)prik willen.
Wat dan ontbreekt is het morfologische deel en de hematologie.
Dit heeft verder weinig effect op de totaliteit van de test en de adviezen die daaruit volgen. Het scheelt één pagina van de 15.

Het enige dat jezelf nodig hebt is een wattenstaafje.

 

Jouw investering hiervoor bedraagt €199. Dit is inclusief het eerste consult, laboratoriumonderzoek, uitwerking persoonlijk behandelplan en vervolgconsult van 45 minuten.

 

 


 

 

 

 

15-01-2022

 

27-10-2021

 

MENSENVOER

'Huh?! Dat is toch vreemd?'

Waar ik me over kan verbazen is dat mensen meer zorg hebben voor het voer van hun hond dan voor hun eigen 'voer'. We erkennen vaak wel dat een stuk taart slecht is voor een hond maar we kopen vervolgens vanalles wat er voor mensen in de supermarkt ligt.

Want...wat er ligt zal toch wel geschikt zijn voor onze menssoort? Anders zou het er toch niet liggen? Was dat maar waar!

 

We leggen een flinke belasting op ons lichaam door het vol te stoppen met bijvoorbeeld croissants, witbloem, bewerkte producten, suikerrijke snacks, verkeerde vetten, chips, pizza en alcohol.

Voor ons huisdier willen we het beste, en voor onszelf? Ach, dat moeten we toch kunnen hebben?

We 'verdienen' toch wel iets lekkers?

 

Bij een hond kijk je vaak even naar de poep, hoe ziet die er uit? Dit is een graadmeter voor hoe het voedsel 'is gevallen'. We zouden wat mij betreft best wat vaker bewust mogen zijn van het feit dat wij mensen ook een diersoort zijn. Een soort die het ook het beste doet op optimale voeding.

We kunnen veel hebben voordat we erg ziek worden. Maar die fase daarvóór, die herkennen we vaak niet. Hoofdpijn...hoort erbij. Buikpijn, hoort er soms bij, toch? Slechte concentratie? Heeft iedereen weleens last van.

Dit soort signalen van ons lijf zijn er niet voor niets. Het zijn uitingen van een systeem met bepaalde behoeftes om optimaal te functioneren. Dit zeg ik bewust. Optimaal betekent zonder klachten, een goed gemoed, ontspannen... En als je zo je leven kunt leven draagt dat bij aan een gevoel van welzijn.

 

Zelf had ik vroeger een heel slecht eetpatroon. Groenten vond ik niet lekker en ik at heel veel suiker en gefrituurd eten. Ik rookte veel en dronk regelmatig (te)veel alcohol. Het kostte een periode van omschakeling om andere dingen te gaan waarderen. Écht waarderen. Nu betrap ik me er vaak op dat ik intens geniet van een groentenmaaltijd, dat ik echt zit te smullen. Dat had ik vroeger echt nooit kunnen bedenken!

 

Geef jezelf dus tijd om van dingen af te kicken die minder goed, of ronduit slecht voor je lichaam zijn. Wees blij met elke goede keuze die je maakt. Het hoeft echt niet hardcore en in één keer.

En denk misschien eens wat vaker aan de jezelf als mensendiersoort die bepaalde behoeftes heeft om cellen/weefsels/organen optimaal te laten functioneren. Hierom houd ik zo van mijn vak!

 

En ja, kijk ook eens wat vaker achterom in de pot om te zien of jouw voeding je goed heeft gedaan ;)

 

 

 

14-09-2021

 

RESISTENT ZETMEEL; een gezond microbioom van de darm

 

Vezels,...iedereen weet dat we die voldoende moeten eten. Dan blijft 'je stoelgang in orde'. Liefst 40 gram per dag. Wist je trouwens dat groenten, fruit, kruiden, noten, zaden, peulvruchten meer vezels bevatten dan brood?

 

Graag vertel ik je nog iets meer over een bepaald type vezel en waarom deze veel goeds voor je gezondheid kan doen.

 

Resistent zetmeel; het dankt zijn succes (én naam) aan het feit dat het juist níet kan worden opgenomen in de dunne darm. Dat betekent dat het in de dikke darm voedsel wordt voor je goede darmbacteriën. Die maken er door fementatie 'boterzuur' van.

Onderaan dit bericht vertel ik je iets meer over boterzuur.

 

Resistent zetmeel zit van nature veel in onder andere:

 

  • Aardappelzetmeel
  • Havermout (het beste is 'overnight oats', laat haver een nachtje weken in bv water/amandelmelk en eet het de volgende dag ongekookt)
  • Bananenmeel(groen)
  • Rode-en groene linzen
  • Allerlei soorten bonen
  • Onrijpe bananen
  • Cashewnoten
  • Boekweitmeel
  • Erwten

 

Door een makkelijk bereidingstechniek kun je van bepaalde gangbare voedingsmiddelen een resistent zetmeel rijke bron maken!

Het is heel eenvoudig; je kookt (zoete)aardappelen, rijst, haver, pasta en laat die afkoelen (in de koelkast). Daarna kun je ze koud eten, dat is vooral fijn in de lente en zomer. Je kunt ze ook licht opwarmen.

 

Easy does it!

 

Boterzuur voedt dus de goede darmbacteriën (bv lactobacillen en bifido bacterién) waardoor de slechte bacteriën en schimmels minder plaats hebben. Zo draagt het dus bij aan een gezond microbioom.

Onze darmen zijn van groot belang voor een gezond immuunsysteem. Dat wil óók zeggen dat het niet té actief is (autoimmuunziekten)

Boterzuur;

 

  • Helpt bij uitscheiden van overtollig cholesterol
  • Het draagt bij aan een gezond darmslijmvlies en helpt laaggradige ontstekingsactiviteit te verminderen
  • Draagt bij bij aanmaak B-vitaminen en vitamine K
  • Ondersteunen hormoonhuishouding
  • Helpt voedselintoleranties tegen te gaan
  • Ondersteunt aanmaak van serotonine, melatonine en GABA.(zo zie je hoe grote impact darmgezondheid heeft op je brein en slaap!)
  • Nog veel meer!

 

Bouw de hoeveelheid resistent zetmeel rustig aan op, je darmen moeten zich hieraan aanpassen. Voorkom winderigheid en geef ze dus de tijd om te wennen.

Probiotica kan veel voor je betekenen maar denk zéker ook eens aan dit type vezels, die vallen onder prébiotica omdat ze voedsel zijn voor de goede darmbacteriën.

 

 

02-07-2021

DE PESTICIDE COCKTAIL

 

In de opleiding leerde ik al dat de zorgen gaan om de optelsom van gifstoffen.
Als bestrijdingsmiddelen alleen afzonderlijk getest worden maar we krijgen er een cocktail van binnen...wat doet dat dan?

Ik belicht hier graag een item van Een Vandaag
Onderzoek laat zien dat deze cocktails verandering kunnen aanbrengen in de bacteriën van ons spijsverteringsstelsel. Ons microbioom in de darm.
De plek die het hart van onze gezondheid is. Gezondheid van lichaam én geest!

En op wie zijn de middelen getest? Een kinderlichaam is veel kleiner dan die van een volwassene. En mensen met een verzwakte gezondheid? Kunnen die net zoveel aan?

Een goede reden om voor puur natuur te gaan. Biologisch. Voel je goed, Voel Je Puur.

Lees hier verder:

https://eenvandaag.avrotros.nl/amp/bestrijdingsmiddelen-alleen-apart-van-elkaar-getest-maar-niet-samen-experts-maken-zich-zorgen/

 

07-05-2021

 

 

Herstel COVID-19

 

Niet alleen de mensen die met Corona in het ziekenhuis zijn beland hebben te kampen met serieuze restklachten. Juist ook de groep mensen die het thuis hebben doorgemaakt, soms zelfs zeer mild.

Van deze groep weten we dat er nog lang last kan zijn van een mistig hoofd/concentratiestoornis, hoofdpijn, verminderde spierkracht, extreme vermoeidheid...

 

Vanuit de orthomoleculaire geneeswijze wordt er steeds meer ontdekt waarom dit virus deze restklachten met zich mee kan brengen.

 

Er wordt gewerkt in verschillende stappen om de virusresten uit je lichaam te krijgen, je imuunsysteem weer tot rust te brengen na de infectie, je energiecentra in de cellen weer in vorm te krijgen en je spieren weer op te bouwen.

 

Je hoeft er dus niet mee te blijven rondlopen.

Graag help ik je mee om weer je meer vitale zelf te worden, neem gerust contact met me op

 

12-03-2021

 

KNOFLOOK

Als knoflook geperst, geplet of gesneden wordt dan ontstaat er door enzymatische processen de stof allicine dat een medicinale werking heeft.
Daarom is het een goed idee om gesneden of geperste knoflook een minuut of 10 te laten ademen voor je het in de pan doet.

 

Waarop heeft allicine effecten in het lichaam?

 

  • Antioxidant, vangt vrije radicale weg
  • Ondersteunt complexe werking afweersysteem
  • Werkt ontstekingsremmend (denk aan laaggradige ontstekingen)
  • Ondersteunt lever bij ontgifting
  • Verbetert spijsvertering
  • Positieve werking bij diabetes
  • Heeft mogelijk cholesterolverlagende werking
  • Werkt breed antimicrobieel

Één of een paar teentjes per dag is voldoende, overdrijf niet met de hoeveelheid. Meer is niet altijd beter en dat geldt ook voor knoflook.

 

En wat te doen met die knoflookadem? Een stukje rauwe appel, verse perterselie, verse munt of citroensap schijnen te helpen.
Voordeel van deze Corona tijd is dat je waarschijnlijk minder mensen ziet en zorgeloos kan genieten van deze heilzame smaakmaker ;)

Eet smakelijk!

 

 

03-03-2021

 

LUPINEMEEL; een van mijn favorieten in het keukenkastje!
Heel geschikt om je eiwitinname wat te verhogen door bv een schepje door je (geiten)yoghurt of kefir te doen.
Het bevat 43 gram eiwit per 100 gram.

Het is een peulvrucht (dus glutenvrij) en bevat weinig koolhydraten.
Alle belangrijke aminozuren zitten erin dus goede bouwstoffen.

Het zit ook als basis in producten als vervanger voor ei in je baksels. En dat is niet alleen fijn voor veganisten maar ook voor mensen met een intolerantie voor kippeneiwit.

Al met al een mooie plantaardige eiwitbron die terug is van weggeweest.
Verkrijgbaar bij je natuurvoedingswinkel.

 

 

29 jan 2021

 

Graag ga ik op zoek naar de oorzaak van een gezondheidsprobleem. Deze keer neem ik ons gebit onder de loep.

Meestal horen we dat gaatjes ontstaan door niet goed poetsen en/of teveel suikers eten. Dit is natuurlijk ook belangrijk maar er is meer... de rol van vitaminen en mineralen!

 

In mijn latere tienerjaren kreeg ik de eerste gaatjes in mijn tanden. En ja, ik at toen ook heel veel suiker...

In de jaren die volgden was het vaak raak, het ene gaatje na het andere. Ik had ook wat bloedend tandvlees, later leerde ik dat onder andere een tekort aan vitamine C hier een rol in speelt. Wist je dat rokers veel minder vitamine C opnemen uit hun voeding?

Mijn leefstijl was in die tijd alles behalve ondersteunend. Uiteraard had ik toen graag geweten wat ik nu wist ;) Daarom ook dit stukje.

 

Pas in mijn dertiger jaren werd ik me bewuster van voldoende vitamine D in lichaam.

Vitamine D (en ook A) helpen namelijk bij het remineraliseren van het gebit met calcium en fosfor. Ze zorgen voor de opname van deze mineralen. Daarnaast versterkt vitamine D de afweer tegen bacteriën die in verband wordt gebracht met het ontstaan van gaatjes.

 

Tanden hebben dus ook voldoende mineralen nodig. Oa calcium, magnesium en fosfor. Deze helpen het tandglazuur herstellen na een zuuraanval na het eten. Zo zorg je voor een sterk en gezond gebit. Natuurlijk icm goed poetsen en weinig suikers eten. Ook houd je het beste rekening met maximaal 7 eet/drink momenten per dag om je glazuur te sparen.

Mijn tandarts zei zopas dat ik in de groep behoor van 'laag risico op gaatjes'. Dat had ik vroeger nooit kunnen bedenken!

 

Neem meer: groene (blad)groenten, lever, eieren, ongebrande noten en zaden, peulvruchten

Neem minder: vruchtensappen, frisdrank, 'zuur' voedsel

 

Lees verder op:

https://www.natuurdietisten.nl/vitamine-d-gezond-gebit/

https://www.natuurdietisten.nl/tanderosie-en-voeding/ (13 concrete tips om je tanden gezond te houden)

https://janvannassau.nl/gezond-tandvlees-dankzij-vitamine-gebruik/

 

15 dec 2020

 

 

 

ERYTRITOL

Heb je al eens gehoord van Erythitol? Je zal niet de enige zijn voor wie dit nog een onbekend product is. Deze suikervervanger staat bij mij hoog op het lijstje.

Het grootste voordeel is dat het een natuulijk alternatief is dat geen effect heeft op je bloedsuikerspiegel. Dit laatste is voor iedereen die gezond wil leven belangrijk. Hiermee ondersteun je oa je immuunsysteem. Daarbij is (veel)suiker niet bevorderend voor een gezond darmmicrobioom.
Erythritol is een suikeralcohol, ook wel polyol, die van nature voorkomt in vruchten en gefermenteerde levensmiddelen.

 

Het heeft 60-70% de zoetkracht van suiker

Je kunt ermee bakken, het door je drinken doen, of wat je maar wilt

Heeft geen nasmaak (iets wat ik wél vaak terug hoor over stevia)

Bij matig gebruik doorgaans geen opgeblazen gevoel of winderigheid



Ook raad ik het natuurlijk aan om ook suikervervangers met mate te eten. Anders blijft onze hunkering naar zoet instand gehouden.

 

 

16 okt 2020

 

Er is de laatste jaren veel discussie over cholesterol. Is een te hoog cholesterol, LDL, nu schadelijk of niet?

Afgelopen week kwam dit onderwerp bij Radar in het programma. 

Kijk het item hier terug

 

 

7 sept 2020

 

Door de nieuwsbrief van Juglen Zwaan kwam de website van Rob Elens onder mijn aandacht.

Het gaat hier over de invloed van nutriënt tekorten op virusinfecties.

De 4 meest voorkomende tekorten worden besproken.

Deze arts vind het de hoogste tijd dat de overheid zich bij de aanpak van COVID-19 meer gaat richten op de relatie tussen voeding, vitamines en leefstijl en het immuunsysteem. Hetgeen waar al veel wetenschappelijk over bekend is. En niet alleen op mondkapjes, handgels, 1,5 meter etc...

https://zelfzorgcovid19.nl/

 

28 juli 2020

 

Heb je al eens naar Gezondheidsnieuwsradio geluisterd? Hier worden veel interviews gehouden, kort en krachtig. Steeds over een ander onderwerp.

Hier het gesprek met Birgit de Heij. Het gaat oa. over de rol van suikers en alcohol op ons darmslijmvlies. 

We weten allemaal dat teveel suikers voor tandproblemen en Diabetes Type 2 kunnen zorgen. In mijn omgeving merk ik dat kennis over suikers en de gezondheid van de darm nog vrij onbekend is. Zo tast een teveel aan suikers ook ons imuunsysteem aan en er kunnen virussen, bacteriën en parasieten gemakkelijker binnendringen. En zoals je kan vermoeden kunnen die de boel flink saboteren.

https://www.gezondheidsnieuwsradio.nl/parasiet-tegengaan-via-voeding-en-supplementen/

 

15 mei 2020

 

OMEGA 3

Vandaag schijn ik mijn licht op omega 3.

Dit is vetzuur waarvan iedereen wel heeft gehoord en weet dat het van belang is. Maar waarom? Ik belicht hier een kant die direct in relatie staat tot virusbelasting.

 

Ontstekingen kennen we vooral van roodheid, zwelling, warmte en pijn. Maar wist je ook dat er vele ontstekingsreacties plaatsvinden in onze weefsels, bloedvaten? Dit noemen we laaggradige ontstekingen. Onder andere mensen met overgewicht hebben hier extra mee te maken. Ook slanke mensen kunnen door bijvoorbeeld door hoge bloedsuikerpieken veel laaggradige ontstekingen hebben. Deze zorgen voor een continue actief immuunsysteem. Veel (welvaarts)ziekten zijn een direct of indirect gevolg van laaggradige ontstekingsactiviteit.

 

Ons immuunsysteem willen we niet de hele tijd in actie hebben. Het kost namelijk ontzettend veel energie voor ons lichaam, wat ten koste gaat van de energie die nodig is voor andere belangrijke processen. Dit kan ons ook voor veel vermoeidheid zorgen.

Voldoende omega 3 is nodig om bij een ontstekingsreactie de boel weer tot rust te laten komen.

 

Specifieker gezegd, we willen hiervoor een optimale balans tussen omega 6 en omega 3 hebben.

Dit is wat meer diepgaande kost, maar ik probeer het eenvoudig en beknopt te houden ;)

Omega 3 en omega 6 zijn de voorlopers van vetachtige stoffen die ontstekingsreacties reguleren; eicosanoïden worden deze genoemd. Je hebt eicosanoïden die ontstekingsbevorderend werken en ook heb je er die ontstekingsremmend werken.

Let op: je hebt beiden nodig. Ontstekingsreacties zijn ook nodig in het lichaam. Je wilt alleen niet dat deze ‘aan’ blijven staan. Je wilt dat het systeem weer tot rust kan komen!

 

Bij ontstekingsreacties komen cytokinen vrij, dit zijn signaalstoffen van het imuunsysteem. Deze zijn nodig maar bij een zogenoemde ‘cytokinenstorm’ zijn zij zeer schadelijk! Dit kan als complicatie optreden bij bijvoorbeeld griep of coronavirus. Wanneer de patiënt zich na een aantal dagen niet beter maar juist slechter gaat voelen.

Omega 3 (DHA en EPA) is één van de spelers die helpt deze cytokinenstorm aan te pakken.

 

Wanneer de balans tussen omega 3 ten opzichte van omega 6 optimaal is kunnen de eicosanoïden die ontstekingsremmend werken de ontstekingsreactie weer tot rust laten komen. Dit zorgt ervoor dat weefels niet beschadigd raken door de ontstekingsreacties.

 

Omega 6 krijgen we vaak (ongemerkt) volop binnen. Door granen, plantaardige olie (zoals zonnebloemolie), pindakaas, zaden, noten, soja (ook in vee/visvoer!),…

Omega 3 vinden we in wilde vette vis, algen, schaal-en schelpdieren, chiazaad, hennepzaad, walnoten, lijnzaad,..

Het is dus verstandig om extra aandacht te besteden aan je omega 3 inname. Met name dierlijke bronnen voorzien ons direct van voldoende EPA en DHA, dit zijn de omega 3 vetzuren die we in ons lichaam willen! Plantaardige bronnen leveren vooral ALA en dit vraagt extra omzettingen om bij EPA en DHA te belanden. Deze omzetting vraagt de nodige gunstige omstandigheden (vitaminen, enzymen, mineralen) die niet altijd voldoende voorradig zijn.

Algen vormen hierbij een uitzondering, deze bevatten direct DHA en EPA. Algen is wat de vissen eten waardoor ze zo rijk zijn aan omega 3.

We kunnen de vissen sparen door voor algenolie te kiezen.

Als onderhoudsdosering is 1 capsule vaak voldoende. Kom je vanuit een streng veganistisch eetpatroon of heb je de afgelopen paar jaar niet 2 maal per week vette vis (niet gefrituurd of gekweekt!) gegeten dan kun je de eerste weken een dubbele dosering nemen.

 

Voor specifieker doseringsadvies en ondersteuning bij een voor jou optimaal voedingspatroon ben je natuurlijk van harte welkom in mijn praktijk.

 

 

8 april 2020

 

 

VITAMINE A

Vandaag tip ik op het belang van voldoende vitamine A. Dit is zo’n vitamine waar we vooral over leerden dat we deze niet tevéél binnen moesten krijgen. En dat is ook zo, zeker voor zwangere vrouwen is dat oppassen. Maar over ‘wat aan de weinige kant’ hoor je niet zoveel. Oppassen voor een teveel is goed. We willen wel een optimale hoeveelheid hebben maar moeten niet doorslaan naar de andere kant.

 

Vitamine A is onder andere van belang voor onze slijmvliezen. En die hebben we op veel plekken. Denk aan darmslijmvlies en longslijmvlies. Onze darmen vormen het hart van onze gezondheid. De slijmvliezen daarvan willen we in opperbeste staat zodat ons imuunsysteem goed functioneert.

En op dit moment staan de longen natuurlijk nogal in de schijnwerpers…

 

Verder hebben ook onze ogen, tandvlees en huid groot belang bij voldoende vitamine A.

 

Bronnen:

Lever (erg rijk eraan!)boter, (liever geen margarine/bak-en braadproducten met toegevoegde vitamine A omdat die producten zelf niet zo gunstig zijn ivm de bewerkte vetten erin)

Vis, melk, eierdooier, bladgroenten, pompoen, wortels abrikozen, …

 

De dierlijke producten vormen een directe bron van vitamine A.

De plantaardige producten bevatten carotenoïden zoals beta caroteen die omgezet kan worden in vitamine A. Beta caroteen heeft een dubbelrol want deze wordt in ons lichaam ook gebruikt als anti-oxidant en daar geeft het lichaam voorrang aan. Nog een reden om oxidatieve stress te willen voorkomen.

 

Het is een vetoplosbare vitamine die in onze lever wordt opgeslagen. Daarom is lever er zo rijk aan. 

De bovengrens voor volwassenen ligt rond de 3000 microgram per dag (oftewel 10.000 eenheden).

De ADH ligt rond de 0,7/0,9 microgram.

 

Ik zou zeggen zorg goed voor jezelf, je naasten en je slijmvliezen ;) Neem een lekker eitje komend Paasweekend! 

 

7 april 2020

 

VITAMINE C

Op elk moment in ons leven is het belangrijk zorg en aandacht te hebben voor ons immuunsysteem. Dit is het hart van onze gezondheid. Het speelt een rol in hart-en vaatziekten, reumatische aandoeningen, auto immuunziekten en nog veel meer klachten.

Nu we in deze Coronavirus crisis verkeren vragen veel mensen zich af hoe ze hun immuunsysteem positief kunnen beïnvloeden. Ik ga je de komende tijd een aantal bekende en misschien minder bekende vitaminen, kruiden en leefstijltips geven.


 

Éen van de meest bekende vitaminen die invloed heeft op ons immuunsysteem is natuurlijk vitamine C. Deze vitamine stimuleert o.a. de vorming van witte bloedcellen. In geval van longontsteking helpt vitamine C de signaalstoffen (cytokinen) af te vangen die vrijkomen en die een zogenoemde cytokinenstorm kunnen veroorzaken die erg veel schade kan toebrengen aan het lichaam. Dat kan leiden tot orgaanfalen. In deze gevallen is het van belang de vitamine C in hoge doseringen via een infuus te krijgen.


 

Vitamine C heeft nog zoveel meer functies in ons lichaam, ik wil er een paar benoemen:


 

Wist je ook dat vitanine C veel verbruikt wordt door onze bijnieren. De orgaantjes op de nieren die een grote rol spelen in stressreacties. Zo helpt vitamine C ook mee aan je stressbestendigheid.


 

Het is ook een essentiële vitamine voor aanmaak van collageen. Zo helpt het de bloedvaten gezond te houden. En ook de huid! Zo kan het ook UV schade beperken. Het is namelijk een heel krachtige anti-oxidant die schadelijke vrije radicalen helpt te neutraliseren. Zo helpt het je cellen en weefsels gezond te houden.

Vitamine C helpt ook bij de eliminatie van zware metalen zoals kwik, lood, cadmium en nikkel.

 

Er zijn nog veel meer functies maar ik heb me even beperkt tot voorgaande :)

 

In principe kun je gewoon ascorbinezuur gebruiken. Liefst met bioflavonoïden zodat de opname beter verloopt. Zorg er wel voor dat er zo min mogelijk zuurstof en licht bij komt. De vitamine is namelijk erg gevoelig voor licht en lucht.

Mocht je last van je maag/darmen hebben dan kun je een ascorbaat gebruiken, deze is niet zuur. Magnesiumascorbaat of calciumascorbaat.

Dosering preventief: 500-1000/2000mg

Bij acute griepklachten: meerdere doseringen van 500mg verdeeld over de dag, tot je stoelgang te los wordt, dat is een indicatie dat je net te hoog zit.

Bij hevige Corona symptomen wordt er in sommige Chinese ziekenhuizen gewerkt met intraneveuze (infuus) vitamine C in hoge doseringen. Dan passeeert dit het maag/darmkanaal niet.

 

Voeding rijk aan vitamine C: Groene kiwi(meer dan in sinaasappelen!), spruitjes, orgaanvlees, boerenkool, rode paprika….

 

15 januari 2020

 

"Omdat ik uitleg krijg over hoe bepaalde dingen in het lichaam werken heb ik meer motivatie om met die kennis mijn voedingspatroon aan te passen.

Sommige adviezen zijn makkelijk omdat je al alternatieven in huis hebt of weet wat je de volgende keer in de supermarkt kunt vermijden."

 

Dankbaar met de goede resultaten die in mijn praktijk worden geboekt. Zo kwam er een cliënt met de diagnose 'Prikkelbaar darmsyndroom'. Bezoeken aan huisarts en diëtist hadden deze jonge man niet verder kunnen helpen. Hij vermeed een grote groep voedingsmiddelen om de pijnen minder te laten worden.
Na 3 gesprekken én de, voor hem, juiste test behoren zijn hevige buikpijnen en bijkomende klachten tot het verleden. Hij weet wat zijn trigger is en heeft zijn eetpatroon daar op aangepast. Er hoeft minder vermeden te worden dan hij aanvankelijk dacht. Dit maakt hem weer wat flexibeler in zijn keuzes.

Loop jij ook met klachten waar je niet verder mee komt? Ik kijk graag met je mee. Je kunt gemakkelijk een afspraak met me maken via de website!

 

Wat zegt hij zelf nav de consulten: 

 

"Als de klachten voor de gesprekken 100% waren, dan zijn die nu nog maar 5-10%. Super dus.

Het heeft mij veel duidelijkheid gebracht. Ik heb erg veel geleerd over voeding en daarnaast ben ik achter de oorzaak van mijn klachten gekomen d.m.v. bloedonderzoek dat werd aangeraden."

 

 

8 oktober 2019

 

Now is the time…

 

Weet jij hoe het staat met jouw vitamine D? Heb je voldoende opgedaan deze zomer?

Voorkom een winter tekort. Vitamine D helpt je namelijk ook winterblues te voorkomen en het geeft je imuunsysteem een boost. Een goede manier dus om minder vatbaar te worden voor griep/verkoudheden.

 

Vitamine D heeft nog zoveel meer functies waaronder:

Botdichtheid, imuunsysteem, behulpzaam bij MS en reuma bij vrouwen, gezonde sterke tanden, aanmaak en stimulatie serotonine.

 

Wist je dat een huid die ingesmeerd is met zonnebrandcréme niet (genoeg) vitamine D kan aanmaken? Met de wintertijd in het vooruitzicht; we kunnen maar ongeveer 3 maanden voort met onze opgebouwde voorraad uit de zomerperiode. Dus het is erg belangrijk met genoeg vitamine D de herfst in te gaan.

 

Niet alléén uit zonlicht maar ook uit voeding kun je vitamine D halen. Dit is voor veganisten een extra uitdaging want het goed opneembare D3 komt voor in bijvoorbeeld:

-Eieren

-Zuivel

-Vette vis (zeer goede bron)

-(Biologische kippen)lever

 

Ook kun je het, in kleinere hoeveelheden, halen uit paddestoelen. Wat uiteraard wel in een plantaardig dieet in te passen is. Dat is wel de D2 vorm, die minder goed opneembaar is dan D3.

 

 

Meten is weten. Ga voor optimaal!

 

Het is belangrijk je vitamine D peil niet op minimale hoogte te hebben maar op optimale hoogte voor een optimale gezondheid.

Een bloedwaarde van minstens 80 nmol/l is optimaal.

 

Stel, je hebt een tekort en wilt het aanvullen, dan moet je wel weten hoeveel je ongeveer moet suppleren. Zodat het tekort wordt weggewerkt en je een optimale vitamine D status behoudt en niet over-suppleert.

 

Je kunt je huisarts vragen om je vitamine D te laten meten. Dat kan eenvoudig via bloedprikken en het is niet duur.

 

 

 

 

9 september 2019

 

“Zo ben ik nu eenmaal”

 

Is dit niet iets dat we vaak denken? Wat soms ook waar is maar soms ook zeker niet.

Ben jij ervan overtuigd dat het chaotische, ongeduldige, sombere, ….in jouw persoonlijkheid zitten?

We wennen aan dingen hoe ze zijn, ook aan patronen en gemoedstoestanden van onszelf.

Het lijkt er zó op dat dat echt jou is. Dit hoeft niet zo te zijn!

 

Ik heb lange tijd gedacht dat ik op een bepaalde manier in elkaar stak. Dat ik weinig concentratie had, snel opvliegend was, ongeduldig, snel gestresst, een lichte slaper etc.

Sinds ik mijn voeding goed heb aangepakt, merk ik grote verandering. Wist je dat al deze zaken ook te maken hebben met fysiologische processen?

 

Een belangrijk voorbeeld van ‘hoe jij bent’ wordt bepaald door de werking van de neurotransmitters. Dat zijn signaalstoffen tussen zenuwcellen. Zo ken je waarschijnlijk serotonine, dopamine, endorfine en er zijn bijvoorbeeld ook GABA en acethylcholine.

En dit zijn ze nog lang niet allemaal. Ben je ontspannen, kom je makkelijk in actie, voel je je overprikkeld? Hier spelen serotonine, dopamine en GABA een rol in.

 

Neurotransmitters bestaan voor het grootste deel uit eiwitten, krijg je die voldoende binnen? Er kunnen vitaminen en mineralen aan te pas komen om ze te vormen uit de binnengekomen eiwitten. Zo is er bijvoorbeeld pyridoxaal-5-fosfaat (actieve vitamine B6) nodig om uit glutamaat GABA te vormen.

 

Serotonine wordt voor het grootste deel in de darmen gevormd!

Een gezond darmklimaat, microbioom is hierbij van groot belang.

 

We hebben zelf dus meer invloed op ‘hoe we zijn’ dan je misschien denkt.

Mocht jij nu meer geordend, ontspannen of helder van geest willen zijn. Beter willen slapen. Dan kun je de stap zetten om je voeding gedegen aan te passen. Zodat er binnenkomt wat er echt nodig is, je je spijsverteringssysteem ondersteunt en niet extra belast.

En alls je hier wat hulp bij kan gebruiken sta ik natuurlijk ook voor je klaar.

 


 4 Augustus 2019

 

Een stabiele bloedsuikerspiegel is een belangrijke sleutel tot balans en rust in het systeem. Dat we daarvoor witte meelproducten en suiker moeten laten staan weten we wel. Dagelijks vele malen hoge bloedsuikerpieken zorgen op termijn voor insuline resistentie. De celreceptoren voor insuline zijn verzadigd/overbelast. We slaan buikvet op, zijn moe en ons lichaam heeft te kampen met laaggdradige ontstekingen. 

Wat kan helpen om je bloedsuiker stabiel te houden is ervoor te zorgen dat je bij elke maaltijd/snack zorgt voor eiwitten, vezels en vet erbij. (geen gewone koekjes met transvetten ;)) PFF noemen ze dat in het Engels: Protein Fiber Fat.

Met name bij je ontbijt al starten met PFF zorgt ervoor dat je geen suikerdip hebt halverwege de ochtend. In vele andere landen is het heel normaal om met 'warm eten' de dag te beginnen. Dat is voor de gemiddelde nederlander wel even wennen. Zelf ben ik momenteel bezig met het minimaliseren van mijn tussendoortjes. Voor een stabiele bloedsuiker en rust voor het spijsverteringskanaal. Om deze reden begin ik veel van mijn dagen met warme groenten en vis/vlees. Soms ook peulvruchten/paddestoelen in plaats van vlees of vis. Ik moet bekennen dat ik niet elke dag sta te springen om hieraan te beginnen. En toch, als ik eenmaal mijn eerste happen heb genomen hoor ik mezelf toch vaak zeggen "Mmm, dit is lekker"....

PFF, daarbij kun je denken aan noten, pitten, zaden. Chiazaad, versgemalen lijnzaad, kokosmeel/kokosrasp. Makkelijk toe te voegen aan bijvoorbeeld je yoghurt of havermout. Meer ideeën/tips? Als je me een berichtje stuurt via deze site kan ik samen met jou kijken wat goed bij jou past.